Przepisy kulinarne z Podlasia.


Tatarskie kołduny


Nie wiem czy smakują tak jak u mojej mamy ale zdradzę Wam w sekrecie , że kołduny je się łyżką. Nadgryza rożek i wypija ze środka rosołek. Pycha.

------------------------------------------------------------------------------------


Pieczenie chleba nie należy do moich mocnych stron. Jednak w Polsce ma długą tradycję i wiąże się z nim wiele regionalnych zwyczajów. Przede wszystkim szacunek dla chleba, który w ostatnich latach zanika. Jest to bolesne gdy słyszymy o głodujących dzieciach w krajach Afrykańskich, ale nie chciałbym się nad tym rozwlekać. Oto przepis na chleb:

Przepis na chleb:


1 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki żytniej

7 szkl. wody

1 szkl. pestek słonecznika

1 szkl. siemienia lnianego

1 szkl. płatków owsianych

1 szkl. otrąb

3 łyzki soli

1 łyzka cukru

+ zakwas

I życzę smacznego.


A oto przepis na kibiny:

skladniki:
ciasto drozdzowe:
1kg maki
jajko
5dkg drozdzy
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka

Farsz:
0,5kg miesa mielonego-najlepiej wołowego
2 cebule
300 gr pieczarek
1/4 glowki swiezej kapusty
sol
pieprz

sposob przyrzadzania
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrosniecia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieso mieszamy z sola i pieprzem dodajemy drobno pokrojona cebule i odstawiamy do lodowki. Kapuste szatkujemy i sparzamy nastepnie odparowujemy na patelni, pieczarki drobno kroimy i przesmazamy na oleju, mieszamy z kapusta. Na koniec nalezy warzywa wymieszac z miesem.
Ciasto dzielimy na cztery czesci i kazda z nich walkjemy na placek grubosci pol centymetra i tniemy na kwadraty 10 na 10 i na kazdy z nich kladziemy lyzke farszu, formujemy koperty. Kibiny pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kibiny mozna formowac też w kształcie duzych pierozków. W moim domu robie tak jak na zdjeciu:) SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz