Informacje o Polsce, regionalnej kuchni, zwyczajach i społecznościach zamieszkujących nasz piękny kraj.
Przepisy kulinarne z Podlasia.
Tatarskie kołduny
Nie wiem czy smakują tak jak u mojej mamy ale zdradzę Wam w sekrecie , że kołduny je się łyżką. Nadgryza rożek i wypija ze środka rosołek. Pycha.
------------------------------------------------------------------------------------
Pieczenie chleba nie należy do moich mocnych stron. Jednak w Polsce ma długą tradycję i wiąże się z nim wiele regionalnych zwyczajów. Przede wszystkim szacunek dla chleba, który w ostatnich latach zanika. Jest to bolesne gdy słyszymy o głodujących dzieciach w krajach Afrykańskich, ale nie chciałbym się nad tym rozwlekać. Oto przepis na chleb:
Przepis na chleb:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
7 szkl. wody
1 szkl. pestek słonecznika
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. otrąb
3 łyzki soli
1 łyzka cukru
+ zakwas
I życzę smacznego.
A oto przepis na kibiny:
skladniki:
ciasto drozdzowe:
1kg maki
jajko
5dkg drozdzy
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Farsz:
0,5kg miesa mielonego-najlepiej wołowego
2 cebule
300 gr pieczarek
1/4 glowki swiezej kapusty
sol
pieprz
sposob przyrzadzania
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrosniecia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieso mieszamy z sola i pieprzem dodajemy drobno pokrojona cebule i odstawiamy do lodowki. Kapuste szatkujemy i sparzamy nastepnie odparowujemy na patelni, pieczarki drobno kroimy i przesmazamy na oleju, mieszamy z kapusta. Na koniec nalezy warzywa wymieszac z miesem.
Ciasto dzielimy na cztery czesci i kazda z nich walkjemy na placek grubosci pol centymetra i tniemy na kwadraty 10 na 10 i na kazdy z nich kladziemy lyzke farszu, formujemy koperty. Kibiny pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kibiny mozna formowac też w kształcie duzych pierozków. W moim domu robie tak jak na zdjeciu:) SMACZNEGO !!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz