poniedziałek, 14 listopada 2011

Przepis na Tatarskie Kibiny


A oto przepis na kibiny:

składniki:
ciasto drożdżowe:
1kg maki
jajko
5dkg drożdży
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka

Farsz:
0,5kg mięsa mielonego-najlepiej wołowego
2 cebule
300 gr pieczarek
1/4 główki świeżej kapusty
sol
pieprz

sposób przyrządzania
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mieszamy z sola i pieprzem dodajemy drobno pokrojona cebule i odstawiamy do lodówki. Kapustę szatkujemy i sparzamy następnie odparowujemy na patelni, pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na oleju, mieszamy z kapusta. Na koniec należy warzywa wymieszać z mięsem.
Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich wałkujemy na placek grubości pol centymetra i tniemy na kwadraty 10 na 10 i na każdy z nich kładziemy łyżkę farszu, formujemy koperty. Kibiny pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kibiny można formować też w kształcie dużych pierożków. SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz